Miten maalaus syntyy?

Vaihe 1 - aloitus
Vaihe 1 - aloitus

Tässä vaiheessaa työni on enimmäisen kerran, kun pyyhin maalit palettiveitsestä ja ajattelen, että nyt maali saa kuivahtaa hetken ja silmät levätä jossain muualla. Maalaus on jo saattanut hakeutua lähelle lopullista muotoaan, tai lähelle sitä, tai itten se on täysin raakile. En tiedä sitä, ennen kuin olen poistunut maalausen luota hetkeksi. Kun palaan, näen heti onko maalauksesta mihinkään, mutta miten päin maalausta alan katsomaan, on vielä auki. 

Vaihe 2 - tasapainoilua
Vaihe 2 - tasapainoilua

Toisessa vaiheessa haen maalukselle haluaamaani tasapainoa ja kompositiot, harmoniaa ja kontrastia. tarkennan muotoja ja värejä. Jopa kokeilen jotain ihan uutta, jos maalus riitelee silmieni kanssa. Monesti olen jo tässä vaiheessa melko tyytyväinen maalaukseen, mutta sen jälkeen tapahtuu jotain...

''Rakkaudesta'' 2017 - Heidi Sutela
''Rakkaudesta'' 2017 - Heidi Sutela

Jotain mystistä tapahtuu sen jälkeen, kun olen ollut lähes tyytyväinen. Tuntuu, että maalaus saa omat ''siivet'' ja lähtee kehittymään ihan omalla tavallaan. ensin liikun jossain epätoivon rajamailla, pilasinko yhdellä vedolla koko homman. Mutta uskon että nimenomaan tämä epävarmuuden hetki saa ajatukset ja intuition kasattua jokaiseen liikkeeseen. Jos fiilis on hyvä ja rrento, sivellit ja palettiveitsi suorastaan lentää!  Ja siinä se on. 

Akryyli ''Rakkaudesta'' 2017 


ps. Kesäinen Tukholma oli upea!